Close
Timişoara, România Str. Zănoaga nr. 2/A
0256 476 476 office@avangas.ro

Cum functioneaza centrala pentru incalzire si producerea apei calde, cu propan din buteliile cu capacitate de 35 kg ?

Chiar daca se va alimenta cu GPL (respectiv cu propan), centrala pe care o veti alege poate avea regim de functionare conventional sau in condensatie. Mai ieftine sunt centralele clasice, desi nu cele mai eficiente ca si randament. Singura diferenta intre o centrala care functioneaza cu gaz natural si cea care functioneaza cu GPL sunt duzele – diferite pentru cele 2 tipuri de gaz. La trecerea de la alimentarea unui tip de gaz cu altul, este suficienta schimbarea duzelor, fara nici un fel de alte costuri. Totusi, va recomandam ca schimbarea duzelor sa fie realizata de personal specializat.
Buteliile cu GPL (propan) care alimenteaza centrala, sunt de obicei in numar de 2, 4, 6, sau 8, legate in doua grupuri , grupuri cu numar egal de butelii.
De exemplu, alimentarea centralei cu 4 butelii de GPL (organizate in 2 grupuri de cate 2 butelii), poate avea urmatoarea configuratie:

1.    Buteliile de propan cu capacitate de 35 kg de gaz
2.    Furtun pentru gaz, flexibil
3.    Colector rigid cu supapa non-retur a gazului
4.    Inversor care permite accesul gazului dintr-o singura directie, de la un singur grup de butelii; prin intermediul inversorului, se poate realiza comutarea automata pentru trecerea de la un grup de butelii goale la cele pline
5.    Regulator pentru presiune a gazului
6.    Legare la consumatorul de gaz (centrala).

De ce este necesara configurarea buteliilor in 2 grupuri? Pentru ca in acest fel se asigura un flux constant si neintrerupt de gaz catre centrala. Fiecare grup de butelii butelii se goleste pe rand, dupa golirea primului grup, prin intermediul inversorului nr.4, se comuta automat pentru alimentarea cu gaz din al doilea grup de butelii pline. In functie de consumul fiecarei gospodarii, intr-un grup se monteaza una sau mai multe butelii pentru a se asigura fluxul de gaz  necesar consumului. Gazul care provine din ambele grupuri de butelii trece obligatoriu prin inversor, care permite accesul gazului dintr-un singur sens, catre centrala. Odata comutata alimentarea cu gaz pe al doilea grup de butelii, buteliile deja goale din primul grup pot fi schimbate cu unele pline.
De ce propan? Buteliile cu propan care alimenteaza centrala, trebuie amplasate in mod obligatoriu in afara casei, in aer liber. Date fiind temperaturile joase din timpul iernii, este important ca gazul care alimenteaza centrala sa poata vaporiza la temperaturi cat mai scazute. Propanul incepe sa vaporizeze la temperatura de -45°C, comparativ cu butanul din butelia pentru aragaz, care incepe sa vaporizeze incepand cu -2°C. Practic, o temeperatura de vaporizare atat de scazuta (-45°C) asigura vaporizarea propanului si functionarea centralei termice indiferent de zona unde doriti o astfel de varinata pentru producerea caldurii si a apei calde.

Convector

Convectorul cu functionare pe gaz (GPL) reprezinta o solutie pentru incalzirea spatiului interior, mai ales pentru locatiile care nu sunt racordate la reteaua de gaz natural. Indiferent de temperatura mediului exterior, convectoarele cu functionare pe GPL (butan, propan sau o mixtura din cele 2 tipuri de gaz) sunt capabile sa asigure o temperatura constanta, confortabila in interior, datorita faptului ca majoritatea modelelor sunt dotate cu un automat pentru reglarea temperaturii.

Avantajele incalzirii cu convectoare pe GPL:
–    convectorul pe GPL se poate dimensiona si pentru camere mici;
–    montajul acestuia se face relativ simplu;
–    randamentul este comparativ cu al unei centrale termice pe gaz;
–    majoritatea modelelor de convectoare care functioneaza cu butan/propan pot fi adapatate foarte usor la consumul de gaz natural, prin schimbarea diuzelor de la arzatorul pilot si arzatorul principal (diuzele sunt configurate pentru consumul de GPL sau gaz natural). Daca locatia incalzita cu convector pe butan/propan urmeaza sa fie conectata la reteaua de gaz natural, convectorul poate fi utilizat in continuare.

Atentie!
Va rugam sa apelati la personal autorizat pentru punerea in functie a convectorului pe GPL, sau pentru schimbarea diuzelor la trecerea functionarii de la un tip de gaz la altul.

Generator de curent pe GPL

Generatoarele de curent alimentate cu butelie pe GPL (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaze), reprezinta o varianta de producere a curentului electric, alta decat generatoarele pe motorina, de exemplu.
Acest tip de generator reprezinta o solutie de back-up pentru alimentarea cu energie electrica, sau pentru aplicatii casnice, camping, fast-food-uri sau magazine tip rulota, lucrari de santier. Este practic o sursa mobila de curent electric.

Gratar pe GPL

Gratarul care functioneaza cu ajutorul buteliei incarcate cu GPL (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaz), prezinta avantajul ca poate fi amplasat sau mutat oriunde in curte sau pe terasa.
Preparatele obtinute pe acest tip de gratar pastreaza acelasi gust ca si cele preparate exclusiv pe cu lemne sau carbuni. In plus, este mai usor de pus in functie si nu emana la fel de mult fum ca in cazul folosirii exclusive a lemnelor sau carbunilor.

Incalzitor de terasa

Incalzitoarele de terasa sau pentru spatiile deschise/semideschise (umbrele radiante) au avantajul ca pot fi amplasate practic oriunde se doreste incalzirea unui spatiu si sunt dependente ca si functionare doar de existenta unei butelii incarcate cu GPL (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaz).
Pentru terase, acestea asigura confortul termic al clientilor pentru o perioada mai lunga de timp pe parcursul anului, iar pentru spatiile de lucru deschise sau semideschise reprezinta o varianta de incalzire care nu presupune nici un fel de instalatie, autorizare sau amenajare suplimentara. In plus, aceasta sursa de caldura poate fi folosita strict pe perioada de timp dorita, nefiind necesare nici un fel de preparative pentru repunerea ei in functie atunci cand se doreste.

Instant de apa calda pe GPL

Instantul de apa calda pe GPL (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaz) reprezinta o varianta pentru obtinerea apei calde menajere.
Majoritatea modelelor disponibile functioneaza cu tiraj natural,au aprindere piezo-electrica sau electronica (acest tip de aprindere nu necesita nici macar alimentarea aparatului la reteaua electrica) si sunt dotate cu un sistem de detectie a gazelor arse.
Principalul avantaj al acestui tip de incalzire a apei il reprezinta faptul ca acest tip de instant consuma doar atat gaz cat este necesarul momentan. Majoritatea modelelor pot fi adaptate in functie de tipul de gaz pe care il foloseste: GPL sau gaz natural, astfel incat la trecerea de la folosirea unui tip de gaz la altul, nu este necesara achitia unui alt aparat, ci doar a unui kit de transformare.

Atentie!
Pentru punerea in functie a unui astfel de aparat, sau conversia acestuia la schimbarea gazului de alimentare, va rugam apelati la personal autorizat!

Motostivuitor pe butelie cu propan

Buteliile incarcate cu propan (propan faza lichida) sunt o sursa convenabila de energie pentru motostivuitoare, deoarece sunt practic nepoluante. Din acest motiv, mai ales pentru motostivuitoarele care functioneaza in interiorul cladirilor, indiferent de domeniul de activitate – depozite, hale de productie, spatii pentru servicii, reprezinta o sursa ideala de energie.
Acest mod de alimentare a motostivuitoarelor, reprezinta mai multe tipuri de avantaje pe langa cel al energiei nepoluante:
–    Sursa portabila de energie
–    Modalitate facila de schimbare a buteliei, care practice exclude pauzele operationale
–    Datorita faptului ca acest tip de energie pentru functionarea motostivuitoarelor se preteaza si la spatiile inchise si la cele deschise, se elimina incovenientul logistic de aprovizionare pentru mai multe tipuri de alimentare cu energie a motostivuitoarelor
–    Motostivuitoarele alimentate cu butelie cu propan faza lichida sunt capabile sa opereze greutati mari ale incarcaturilor
–    Chiar si pentru perioadele reci din an, ca sursa de alimentare pentru motostivuitoare, buteliile cu propan nu cauzeaza nici un fel de probleme datorita temperaturilor scazute – buteliile cu propan functioneaza in aceleasi conditii de la -40°C pana la 60°C.

Radiator pe gaz

Acest tip de incalzire  – radiator care functioneaza pe baza de butelie cu GPL (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaz), reprezinta una din cele mai simple si la indemana metode de incalzire. Nu este recomandat pentru incaperi foarte mari (pana la aproximativ 40 mc), dar poate fi mutat usor dintr-o incapere in alta. Pentru incalzire, acest tip de radiator este dependent doar de cuplarea la o butelie care contine GPL.
Majoritatea modelelor de astfel de radiatoare se comercializeaza cu tot cu suportul pentru prindere pe butelie si sunt realizate din otel galvanizat cu placi ceramice.

Atentie!
Deoarece acest tip de incalzitor cu functionare cu ajutorul buteliei cu GPL emana gazele de ardere in interior, va rugam sa nu utilizati pentru o perioada mare de timp acest tip de incalzire.

Soba pe gaz

Soba cu functionare cu ajutorul buteliei cu GPL (butan, propan sau o mixtura din cele 2 tipuri de gaz) prezinta avantajul ca, in zonele unde nu exista retea de alimentare cu gaz natural, reprezinta o varianta de incalzire mult mai ieftina decat varianta de incalzire cu curent electric si nu necesita nici un fel de amenajari suplimentare sau autorizari specifice la punerea in functie. Este usor de transportat dintr-o incapere in alta, incaperile se incalzesc foarte repede, iar punerea in functie se rezuma la cuplarea buteliei cu GPL la soba.
Aceasta varianta de incalzire este recomandata pentru incaperile cu volumul de maxim 100 m3. Majoritatea modelelor de sobe cu functionarea pe butelie cu GPL, au 3 trepte de ardere. Pentru varianta minima de incalzire, cu 1 arzator, se consuma aproximativ 100 g gaz/ora, iar in varianta de incalzire maxima cu 3 arzatoare, consumul de gaz este de aproximativ 300 g gaz/ora.

Atentie!
Deoarece sobele cu functionare cu ajutorul buteliei cu GPL emana gazele de ardere in interior, majoritatea modelelor sunt dotate cu un sistem de protectie care intrerupe imediat furnizarea gazului pentru ardere, daca emisiile de CO/CO2 din componenta aerului depasesc 1,5%. Totusi, la achizitionarea unei astfel de sobe, va rog sa va asigurati ca modelul care se doreste a fi achizitionat este dotat cu un astfel de sistem.
Un alt sistem de siguranta care trebuie luat in considerare la achizitia unei astfel de sobe, este acela care intrerupe imediat furnizarea gazului daca flacara se stinge, sau intensitatea aceasteia scade foarte mult.

Suflanta aer cald

Acest tip de generator de aer cald este recomandat pentru incalzirea spatiilor cu ventilatie suficienta pentru evitarea condensului: sali de sport, ateliere, spatii comerciale, hale industriale, sere,  santiere de constructii.
Pentru acest tip de echipament, combustibilul folosit la incalzire este GPL-ul (butan, propan sau o mixtura din cele doua tipuri de gaz). Majoritatea modelelor sunt dotate cu termostat de siguranta, supapa de siguranta stop-gaz si control termo-electric al flacarii.